Foutafhandeling in PHP (Error Handling)

  1. Inleiding
  2. Weergave en interpretatie van PHP fouten
  3. Basis foutafhandeling met die()
  4. Een flexibelere manier: trigger_error()
  5. Foutafhandeling en controle van variabelen
  6. Een eigen foutafhandeling functie met set_error_handler()
  7. Exceptions in PHP 5
  8. Gedetailleerde foutinformatie verkrijgen met exceptions
  9. Uitgebreide foutafhandeling met gebruik van foutcodes
  10. Uitbreiden van de standaard Exception klasse
  11. Slotwoord en referenties
  12. Reacties op deze tutorial

Inleiding

Het allereerste begin met PHP is vrij simpel. Gewapend met een goede PHP editor en een lokale testserver is het voor niemand een probleem om zijn eerste scriptjes in elkaar te zetten. Van het eenvoudige echoën van 'Hello World' tot het verwerken van een eerste formuliertje of zelfs al een simpele verbinding met een database. Iedere programmeur, professioneel of als hobby, is op dezelfde manier begonnen.

Helaas wordt met deze grote nieuwe mogelijkheden die ontdekt worden een verlangen aangewakkerd om zo snel mogelijk grote mooie scripts te schrijven. En helaas is het maar al te vaak zo dat beginnende programmeurs vastlopen omdat de basis van elk goed PHP script, de foutafhandeling, uit het oog verloren wordt.

Foutafhandeling (engels: Error Handling) vormt de basis van ieder PHP script. Zowel tijdens de ontwikkelfase, waarin foutafhandeling noodzakelijk is om goed te kunnen debuggen, als wanneer het script voltooid is, mag foutafhandeling nooit ontbreken.

In deze tutorial zal ik verschillende manieren van foutafhandeling bespreken die beschikbaar zijn in PHP. Ik zal veel gebruik maken van voorbeelden die variëren van het eenvoudige gebruik van de functie die() tot het afhandelen van fouten in een object georiënteerde context met behulp van de Exception klasse.

Hard-copy beschikbaar!
Deze tutorials is ook als hard-copy te verkrijgen. Klik hier voor meer informatie!

Benodigde voorkennis:
  • Basiskennis PHP

Volgende