Datum- en Tijdfuncties in MySQL

 1. Inleiding
 2. Datum- en tijdtypes
 3. Invoegen van data en tijden
 4. Uitlezen van data en tijden
 5. Functies voor het weergeven van specifieke informatie
 6. Rekenen met data en tijden
 7. Data in Engels of Nederlands formaat
 8. Slotwoord en referenties
 9. Reacties op deze tutorial

Inleiding

Het rekenen met data en tijden in PHP is lang niet alles. Sterker nog, de mogelijkheid tot rekenen met data en tijden in PHP is heel beperkt. De enige optie is het omzetten van de data en tijden naar timestamps, om er vervolgens berekeningen mee uit te voeren. Maar ook dan loop je tegen problemen aan als je bijvoorbeeld wilt weten of je komende maandag tussen 11 en 12 uur 's ochtends een afspraak hebt.

In een database is het rekenen met data en tijden een stuk eenvoudiger. MySQL biedt je een hoop datum- en tijdfunctie om allerlei selecties te maken en berekeningen uit te voeren.

Op het internet kom ik nog veel mensen tegen die de databasefuncties nog niet ontdekt hebben en die nog vast houden aan het rekenen met PHP. Omdat MySQL toch een hele grote kracht heeft als het gaat om rekenen met data en tijden zal ik in deze tutorial proberen een overzicht te geven van de belangrijkste datum- en tijdfuncties die MySQL je nu te bieden heeft.

In deze tutorial ga ik er vanuit dat je de basis van MySQL al onder de knie hebt. Ik zal in voorbeelden alleen de gebruikte SQL queries tonen, het mag dan ook voor zichzelf spreken dat deze queries nog uitgevoerd moeten worden in een PHP script.

Benodigde voorkennis
 • Basis PHP
 • Werken met een database in PHP
 • Basis SQL

Volgende